4

UUSI LIIKETOIMINTAOSAAMISEN KOULUTUSOHJELMA TARTTUU TULEVAISUUDEN HAASTEISIIN ENERGIASEKTORILLA

Vaasan yliopisto aloittaa uudenlaisen MBA-koulutuksen ensi tammikuussa. Energy Business MBA -koulutusohjelma tähtää energia-alan asiantuntija- ja johtotehtävissä olevien liiketoimintaosaamisen ja johtamistaitojen kehittämiseen. Yhteistyökumppanina on Aberdeen Business School skotlantilaisesta Robert Gordon -yliopistosta.

Energy Business MBA on kytketty energia-alan arvojärjestelmään ja liiketoimintaan, ja siinä tarkastellaan energia-alaa laajasti eri näkökulmista. Tavoitteena on, että koulutuksen sisältö on hyödynnettävissä sekä hajautetun että perinteisemmän energiantuotannon alalla. Painotus on kuitenkin kannattavan ja vastuullisen energialiiketoiminnan kehittämisessä tulevaisuuden toimintaympäristössä.

- Ohjelma on yliopiston uusi kärkituote. Siinä toteutuu kolme yliopiston kannalta merkittävää strategista tavoitetta: energia-alalle suuntautuneisuus, monitieteisyys tekniikan ja kaupan yhdistelmänä sekä kansainvälinen verkottuminen koulutusallianssin kautta. Olemme samalla päänavaajia uuden tyyppisissä, toimialasuuntautuneissa MBA-ohjelmissa, toteaa yliopiston vararehtori, liiketoimintaverkostojen tutkija, professori Jukka Vesalainen.

Vastaavanlaista ohjelmaa ei tiettävästi ole vielä muualla. Lähin esimerkki löytyy Wienin kauppakorkeakoulusta Itävallasta, jossa keskitytään kuitenkin selkeästi enemmän perinteiseen keskitettyyn energiantuotantoon.

Yhteistyö Robert Gordon Universityn kanssa tuo Vaasan yliopiston ohjelmaan vahvan näkemyksen perinteisiltä energiantuotantoaloilta. Aberdeenia pidetään Euroopan öljy- ja kaasupääkaupunkina, jossa alan tutkimusta on tehty jo pitkään. Vaasan seudulla on puolestaan vahvaa ja kansainvälistä energiateollisuustuotantoa sekä hajautetun energiatuotannon liiketoiminnan kehitystyötä.

Opintojaksoja Vaasan lisäksi Euroopassa

Master of Business Administration eli MBA on kansainvälisesti arvostettu yritysjohdon koulutus, joka suoritetaan yleensä työn ohella. Teoriaa sovelletaan koulutuksessa käytäntöön niin, että opittua voi käyttää välittömästi hyväksi omassa työssä ja työnantajan liiketoiminnan kehittämisessä. Opinnot ja lopputyö kytketään kunkin osallistujan omiin työtehtäviin.

Energy Business MBA sisältää yli 50 seminaaripäivää. Kaksi opintojaksoa järjestetään Euroopassa, muut useimmiten Vaasassa. Koulutus on englanninkielinen ja maksullinen. Opintojen päätyttyä osallistuja saa todistuksen sekä Vaasan yliopistosta että Aberdeenista.

Koulutus kestää 2,5 vuotta. Pääsyvaatimuksena on vähintään viiden vuoden työkokemus, riittävä englannin kielen taito sekä aiempi korkeakoulu- tai opistotason tutkinto. Henkilökohtainen panostus omaan osaamiseen ja urakehitykseen sekä halu soveltaa oppimaansa työnantajan liiketoiminnan kehittämiseen ovat myös välttämättömiä.

- Yhteistyökumppanimme, Aberdeen Business School, on erittäin kokenut MBA-ohjelmien järjestäjä. Sanomalehti The Sunday Times nimesi sen Britannian parhaaksi nyky-yliopistoksi (The best modern university in Britain). Yhteistyömme tarjoaa mahdollisuuden saada kansainvälisiä huippukouluttajia. Ohjelman myötä on myös mahdollista verkostoitua muiden kansainvälisten MBA-opiskelijoiden kanssa, toteaa ohjelman koulutuspäällikkö Henri Hakala Vaasan yliopiston kauppatieteellisestä tiedekunnasta.

Energy Business MBA-ohjelma on suunnattu koko maahan, ja myös ulkomaiset opiskelijat ovat tervetulleita ohjelmaan.

Ohjelman internetsivut (englanniksi): www.uwasa.fi/ebmba/english

Lisätietoja:

Henri Hakala
Koulutuspäällikkö
Vaasan Yliopisto
henri.hakala@uwasa.fi
p. 044 244 387